סיכום של:
van der Meulen IS, Bungener SL, van der Miesen AIR, Hannema SE, Kreukels BPC, Steensma TD, Bouman MB, de Vries ALC. (2024). Timing of puberty suppression in transgender adolescents and sexual functioning after vaginoplasty. J Sex Med. 2024 Nov 6:qdae152. doi: 10.1093/jsxmed/qdae152. Epub ahead of print. PMID: 39505365.
תקציר:
מטרת המחקר היתה לבדוק את ההשפעות ארוכות-הטווח של טיפול במעכבי התבגרות בגיל מוקדם על התפקוד המיני של טרנסג'נדריות על הקשת הנשית לאחר ניתוח וגינופלסטי.
עבור רוב המתבגרות.ים, התפתחות מינית היא חלק מהותי מתהליך ההתבגרות הפיזיולוגי, ורווחה מינית משפיעה רבות על תחושת שביעות הרצון מהחיים. תפקוד מיני כולל את היכולת לחוות אספקטים שונים של תגובתיות מינית, למשל תשוקה, גירוי ואורגזמה. עבור רוב המטופלות, דיכוי הורמוני המין בשלבים מוקדמים של גיל ההתבגרות מעכב את התפתחות איברי המין ומפחית את הדחף המיני. טיפול הורמונלי גם הוא עשוי להשפיע על תשוקה וגירוי מיני. בנוסף, מרכיבים פסיכולוגיים כמו דיספוריה, בושה, קושי במציאת פרטנרים.ות ועוד עשויים להשפיע על ההתפתחות הרומנטית והמינית של נוער טרנסג'נדרי.
גוף המחקר הקיים בנושא זה הוא מוגבל. לכן מחקר זה בדק תפקוד מיני ובעיות מיניות על פי דיווח עצמי בקרב טרנסיות שהחלו לקבל טיפול רפואי להתאמה מגדרית בגיל מוקדם בהשוואה למי שהחלו לקבל אותו בגיל מאוחר. כמו כן נבדק אם היכולת לחוות אורגזמות לפני הניתוח משפיעה על הסבירות לחוות אורגזמות לאחריו.
מתודולוגיה ומדגם:
מחקר עוקבה רטרוספקטיבי בהשתתפות 37 טרנסיות על הקשת הנשית שקיבלו טיפול במעכבי התבגרות, באסטרוגן ובניתוח וגינופלסטי במרפאה מגדרית באמסטרדם בין השנים 2000-2016. כל המשתתפות אובחנו בדיספוריה מגדרית והחלו בטיפול להתאמה מגדרית לפני גיל 18 בין השנים 2000-2013. המשתתפות ענו על שאלון בנושא זהות מגדר, תפקוד פסיכולוגי, שביעות רצון מהטיפול וחוויות מיניות ורומנטיות; מחקר זה כולל רק נתונים מהנושא האחרון.
הערכת החוויות בנושא תפקוד מיני וקשיים מיניים בוצעה באמצעות שאלון שפיתחו החוקרות, שנה וחצי לאחר ניתוח תחתון (ניתוח גניטלי). בוצעה השוואה בין התוצאות של משיבות שהחלו טיפול במעכבי התבגרות בשלב מוקדם (שלב טאנר 2-3) ובשלב מאוחר (שלב טאנר 4-5).
מגבלות:
המדגם היה מצומצם והתבסס על נתונים קיימים, לכן קשה להסיק מסקנות גורפות לגבי אוכלוסיה זו.
התפקוד המיני שלפני הניתוח דווח באופן רטרוספקטיבי, לכן ייתכן שהוא אינו משקף את המצב באופן מדויק.
לאור העובדה כי לא קיים שאלון מאומת בנושא זה, החוקרים השתמשו בשאלון שאינו מאומת.
השאלון לא כלל הגדרות ברורות של מונחים כמו "תשוקה" ו"גירוי", לכן ייתכן שהמשיבות פירשו אותם בדרכים שונות.
תהליך ההתפתחות המינית מושפע מגורמים רבים מעבר לגורם הפיזיולוגי (למשל רווחה נפשית, מערכות יחסים בין-אישיות, תחושת ביטחון ועוד), לכן קשה לבודד את ההשפעה של טיפול במעכבי התבגרות.
תוצאות:
43% (16) מבין המשיבות קיבלו טיפול במעכבי התבגרות בשלב מוקדם ו-57% (21) קיבלו את הטיפול בשלב מאוחר.
בקרב משיבות שקיבלו טיפול בשלב מוקדם, 50% חוו גירוי מיני טרם הניתוח ו-86% חוו גירוי לאחריו.
בקרב אותה קבוצה, טרם הניתוח 19% חוו אורגזמה, לעומת 58% בקרב מי שקיבלו טיפול בשלב מאוחר.
91% מכלל המשיבות חוו תשוקה מינית לאחר ניתוח תחתון ו-89% חוו גירוי מיני.
78% מכלל המשיבות חוו אורגזמה לאחר הניתוח.
75% מהמשיבות שלא חוו אורגזמה לפני הניתוח, חוו אורגזמה לאחריו.
40% מהמשיבות דיווחו על חוויית אורגזמה טרם הניתוח, ומתוכן 79% דיווחו על חוויית אורגזמה לאחריו.
79% מהמשיבות דיווחו על אוננות לאחר הניתוח.
62% מהמשיבות התנסו בחדירה של פין לפות לאחר הניתוח.
מתוך 21 המשיבות שחוו חדירה, 67% דיווחו על לפחות בעיה מינית אחת בחצי השנה האחרונה.
לא נמצאו הבדלים משמעותיים בין התפקוד המיני והבעיות המיניות שלאחר הניתוח בין טרנסיות שקיבלו טיפול מעכב התבגרות בגיל מוקדם ובגיל מאוחר.
לא נמצא קשר בין חוויית אורגזמה טרם הניתוח לבין חוויית אורגזמה לאחריו.
דיון ומסקנות:
החששות הקליניים בנושא תפקוד מיני בקרב טרנסיות על הקשת הנשית שעברו ניתוח וגינופלסטי לאחר טיפול במעכבי התבגרות בשלב מוקדם לעומת שלב מאוחר נסמכים בעיקר על החוסר בחשיפה לטסטוסטרון שנגרם בעקבות טיפול זה. תוצאות המחקר סותרות את הנחה זו כיוון שלא נמצאו הבדלים בין שתי הקבוצות, לכן ייתכן שחשיפה לטסטוסטרון אינה נחוצה לתפקוד המיני של אוכלוסייה זו.
על פי תוצאות המחקר, כמעט כל הטרנסיות על הקשת הנשית (78% מבין המשיבות, כולל 87% מהמשיבות שטופלו במעכבי התבגרות בשלב מוקדם) יכולות לחוות תשוקה וגירוי מיני לאחר ניתוח וגינופלסטי.
נתונים אלה יכולים לסייע לאנשי מקצוע בתחומי הרפואה לספק למטופלות מידע מדויק יותר בנושא התפקוד המיני לאחר ניתוח תחתון ולייעץ להן בצורה טובה יותר בנושא טיפול במעכבי התבגרות.
תוצאות מחקר זה היו דומות או טובות יותר בהשוואה לתוצאות מחקרים קודמים על טרנסיות על הקשת הנשית שהחלו את הטיפול להתאמה מגדרית בבגרותן.
רוצה לשתף?